click tracking
Instrumente de monitorizare trafic catre site - SEObyte
Trafic website

Instrumente de monitorizare trafic catre site

Monitorizarea traficului [traficul este constituit din vizitatorii site-ului] este esentiala pentru orice proprietar de site. Cu ajutorul instrumentelor dedicate acestui scop putem afla:

  • cat trafic ne trimite Google; din pacate, ca urmate a implementarii a Cautarii sigure (protocolul https), Google nu mai afiseaza expresia de cautare folosita de utilizator (decat rareori);
  • cat trafic vine de pe alte motoare de cautare;
  • cat trafic vine de pe alte site-uri;
  • cat timp stau utilizatorii pe site;
  • ce pagini viziteaza utilizatorii;
  • pe ce linkuri dau click utilizatorii;

si alte statistici importante care ne pot ajuta sa ne imbunatatim atat performanta site-ului in motoarele de cautare, cat si retentia utilizatorilor [pastrarea lor  pe site o perioada cat mai indelungata] in vederea conversiei (transformarea lor in clienti sau viitori clienti). Trafic website

Instrumentele de masurat traficul catre website sunt servicii oferite de diverse firme online, gratis sau contracost.

Pentru utilizarea a astfel de instrumente, este necesara implementarea unui cod [Javascript] pe site, mai exact e nevoie de un Copy & Paste a codului respectiv in codul sursa HTML al site-ului, in sectiunea Head sau Footer.

Codul de implementat se obtine de la providerul de servicii pe monitorizare trafic pe care l-ati ales. Cum functioneaza acest proces (varianta simplificata):

  • va creati un cont la providerul respectiv
  • la prima logare vi se cer diferite detalii despe proiectul Dvs: adresa website, nume website, fus orar, mod implementare counter (vizibil sau invizibil), adresa de email unde sa primiti rapoartele, etc.
  • dupa furnizarea acestor informatii primiti codul Javascript care trebuie implementat; pentru implementarea lui aveti nevoie de date de login la Cpanel sau ftp, deoarece trebuie sa accesati fisierele site-ului.
  • dupa implementare trebuie sa verificati daca instalarea s-a facut cu succes.

Daca totul este OK, acum puteti monitoriza traficul prin logare la providerul de servicii si consultarea statisticilor si cifrelor oferite.

Trafic catre website

Nu am sa fac o lista lunga a instrumentelor de monitorizare a traficului, ci  voi prezenta cateva din cele pe care le-am folosit:

Google Analytics

Analytics este instrumentul gratuit de la Google. Pentru accesarea lui este nevoie de un cont Google si implementarea codului Javascript pe site. Ofera multe statistici si avantaje, dar per total, mi se pare prea complicat pentru cineva care vrea numai datele esentiale [te poti incurca in prea multe informatii si pierde viziunea de ansamblu].

Statcounter

Statcounter este un tool online care poate fi accesat atat gratuit, cat si cu plata. Varianta gratuita este limitata din punct de vedere al cantitatii de trafic monitorizate. Mult mai usor de folosit decat Analytics, afiseaza in cateva clickuri sursele de trafic si comportamentul vizitatorilor.

Histats

Histats este un instrument gratuit, asemanator Statcounter. In opinia mea, e putin mai complicat decat acesta, dar fiecare cu gusturile lui.

Puteti gasi mult mai multe astfel de servicii cautand pe Google. Un serviciu similar oferit in Romania este trafic.ro, pe care insa nu l-am folosit, deci nu pot spune nimic despre el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.